روپوش پزشکی یا اسکراب، لباسی بهداشتی است که توسط جراحان، پرستاران، پزشکان و سایر کارکنان مشغول مراقبت از بیمار در بیمارستان ها استفاده می شود. روپوش پزشکی در ابتدا برای جراحان و سایر پرسنل اتاق عمل طراحی شد، که آن را قبل از عمل جراحی هنگام استریل کردن یا “شستشو” می پوشیدند. اما امروزه، بسیاری از پرسنل بیمارستان آن را می پوشند. در خارج از بیمارستان نیز در محیط های کاری از قبیل (دامپزشکان ، ماماها و غیره) مورد استفاده قرار میگیرد. روپوش های یکبار مصرف علاوه بر اینکه شست و شوی راحت تری دارند، در صورت آلوده شدن بیش از حد نیز به راحتی و با هزینه کم جایگزین میشوند.
گسترش استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) استفاده از روپوش ها را افزایش داده است.( استافیلوکوکوس اورئوس، نوعی باکتری بیماری زا بوده و متی سیلین ، دارویی ضد میکروب میباشد). برخی افراد گمان می کنند که روپوش ها کاملا عاری از هر گونه میکروب و باکتری هستند. در صورتی که روپوش پزشکی نیز مانند سایر لباس ها می توانند دارای مقادیر زیادی باکتری و میکروب باشد.
امروزه هر لباس پزشکی متشکل از پیراهن و شلوار به عنوان “روپوش پزشکی” شناخته می شود. روپوش ها ممکن است شامل یک کت آستین بلند به دور کمر، بدون یقه و آستین های کشدار باشد.
انواع رنگ های روپوش پزشکی
روپوش هایی که در جراحی استفاده می شوند، تقریباً همیشه به رنگ خاکستری روشن، سبز روشن، آبی روشن یا سبز آبی هستند.
بعضی از بیمارستانها از رنگ روپوش ها برای تمایز بین بخشهای مختلف بیمارستان استفاده میکنند. از جمله، مراقبت از بیمار (مانند جراحی ، زایمان ، اورژانس و غیره) یا بین پرسنل دارای مجوز مراقبت از بیمار (پرستار، تکنسین رادیولوژی، تنفس و فیزیوتراپیست و غیره) و پرسنل کمکی غیر مجاز و غیر کارکنان پشتیبانی مراقبت از بیمار (به عنوان مثال باربری ، رژیم غذایی ، کارمندان واحد و غیره).
به عنوان مثال، متخصصان بیهوشی ممکن است از رنگ مارون (نوعی رنگ قرمز) برای روپوش پزشکی خود استفاده کنند. این امر به پرسنل و بیماران این امکان را می دهد تا کارکنان مورد نظر خود را در شرایط فشار بالا به راحتی تشخیص دهند. همچنین از لوله های رنگی یا الگوی مختلف برای تشخیص سن استفاده می شود. بسیاری از بیمارستان ها دارای پوسترهایی در قسمت پذیرش هستند که این سیستم را توضیح می دهند. اما این سیستم عمدتا برای کارکنان بیمارستان طراحی شده است.
برای خرید عمده روپوش پزشکی از بهترین فروشگاه آنلاین روپوش پزشکی در تهران به تولیدی دوخت یادگار ، تولیدکننده روپوش پزشکی خوب و با کیفیت مراجعه کنید . فروش عمده روپوش پزشکی در تهران و سراسر کشورامکان پذیر است
پیشرفت صنعت در زمینه روپوش پزشکی
اکنون که متوجه شدیم روپوش پزشکی چیست؟ به توضیح مختصری در مورد پیشرفت روپوش پزشکی در صنعت مد میپردازیم.
صنعت روپوش پزشکی، مانند لباس های بارداری، در گذشته گزینه های بسیار محدودی از نظر مد و تنوع داشت و در واقع، به طور معمول، غیر استاندارد و نا متناسب بودند، که اغلب با طراحی های محدودی روبرو می شدند. طی 10 سال گذشته، این صنعت مورد توجه افراد متخصص پزشکی قرار گرفته و شروع به طراحی و ساخت طرح های مدرن و منحصر به فرد کرده است.
کاربرد های روپوش پزشکی چیست؟
همانطور که همه می دانیم، سالهاست که روپوش های پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند و ما بلافاصله، مخصوصا روپوش سفید را، مختص پزشکان میدانیم.اما کاربرد های دیگر روپوش پزشکی چیست؟ در حال حاضر، در نتیجه توسعه فناوری، انواع مختلفی از مواد که برای تولید روپوش های پزشکی استفاده می شود، در بازار وجود دارد. به همین ترتیب، نه تنها روپوش سفید، بلکه طیف وسیعی از رنگ ها بر اساس حرفه و کاربرد در دسترس است.
علاوه بر این، در هر بیمارستان یا کلینیکی، بیماران برای محافظت از خود در برابر برخی از ویروس ها یا باکتری هایی که ممکن است وارد لباس آن ها شود، از روپوش طبی استفاده می کنند. این لباسها به طور کلی برای بیمار ضد حساسیت هستند.
انواع روپوش پزشکی از لحاظ جنس و مواد تشکیل دهنده:
- لباس جراحی پنبه ای: موسسات پزشکی بیشترین استفاده کنندگان لباس های جراحی پنبه ای هستند. . تولید موهای پنبه ای آسان نیست علاوه بر این، این لباس ها مزایای استفاده مجدد بالا را دارد. این نوع پارچه از اثر ضد باکتری خوبی برخوردار است.
- پارچه الیاف پلی استر با چگالی بالا: این نوع پارچه عمدتا از الیاف پلی استر تشکیل شده است و مواد رسانا در سطح پارچه جاسازی شده است، به طوری که پارچه دارای اثر ضد الکتریسیته ای خاصی برای راحتی فرد استفاده کننده است. این نوع پارچه، دارای ویژگی آبگریزی نیز میباشد.
- پلی اتیلن، روپوش های جراحی کامپوزیت چند لایهی (تفلون) دارای عملکرد حفاظتی عالی و تنفس راحت هستند که می تواند نفوذ خون ، باکتری ها و ویروس ها را به طور موثری مسدود کند. با این حال، محبوبیت آن چندان گسترده نیست.
- 4.(PP) پلی پروپیلن پارچه: در مقایسه با روپوش پزشکی پنبه ای، علا رغم قیمت پایین، دارای مزایای ضد باکتری، آنتی استاتیک و غیره است. بنابراین، می توان از آن به عنوان ماده ای برای لباس های یکبار مصرف جراحی استفاده کرد.
- 5.پارچه متشکل از الیاف پلی استر و خمیر چوب. به طور کلی فقط به عنوان ماده ای برای لباسهای یکبار مصرف جراحی استفاده می شود.
- پلی پروپیلن منسوجات نبافته ویسکوز کامپوزیت: این ماده محصولی با کیفیت بالا از نوع جدیدی از مواد ترکیبی است. دارای خاصیت هیدرواستاتیک، که به طور گسترده در داخل و خارج از کشور استفاده می شود و اغلب برای ساخت لباس های جراحی درجه یک استفاده می شود.
آیا روپوش پزشکی فقط به رنگ سفید است؟
خیر. در حال حاضر روپوش های پزشکی در طرح ها و رنگ های مختلف و متنوعی وجود دارند.
چه پارچه هایی برای تهیه روپوش وجود دارد؟
تترون:
تترون پارچه ای محبوب و بسیار به صرفه است. گفتنی است که تترون در دو نوع نازک و ضخیم در بازار به فروش می رسد. تترون مرغوب تراکم بالاتری دارد و ضخیم تر است. اما اگر می خواهید روپوش تان سبک باشد بهتر است از تترون نازک استفاده نماید.
ترگال:
روپوش پزشکی را می توان با پارچه ترگال دوخت. این پارچه در دو نوع ساده و کجراه وجود دارد. این پارچه برای دوخت نوع های مختلف لباس بیمارستانی مناسب است.
گفتنی است که ویسکوز، اسپان و فلامنت پارچه های دیگری هستند که می توان با آنها روپوش دوخت.
چه راهکاری برای جلوگیری از چروک شدن روپوش سفید، سبز یا آبی پیشنهاد می شود؟
همانطور که گفتیم روپوش را با متریال پلی استر یا پنبه تهیه می کنند. این متریال خیلی زود چروک می شود. بنابراین بهتر است در زمان اتو زدن از کمی آب استفاده کنید. اتوی بخار یکی از بهترین وسایلی است که شما برای اتو زدن روپوش میتوانید از آن بهره ببرید. همچنین اتو کردن آن زمانی که هنوز خیس و نم دار است نیز یکی از بهترین توصیات برای انجام این کار است.
نگهداری و مراقبت
چگونه باید از روپوش پزشکی نگهداری کرد؟
چنانچه این روپوش رنگ سفید داشته باشد نگهداری از آن به مراتب به دقت بیشتری نیاز دارد. چرا که آلودگی و لکه راحت تر بر روی رنگ سفید می نشینند و همچنین ماندگاری آنها بر روی رنگ سفید بیشتر است. گفتنی است که روپوش های سبز و آبی نیز به مراقبت نیاز دارند. در صورت عدم رعایت نظافت، روپوش به راحتی لک شده و همانطور که میدانید پوشیدن لباس کثیف در محیط درمانی به هیچ عنوان جلوه خوبی ندارد. چرا که هیچ فردی دوست ندارد بیمار کسی باشد که خود بهداشت را رعایت نمی کند. پس به عنوان کادر درمان بایستی در رعایت نظافت کوشا باشید. در همین زمینه بد نیست بدانید که رعایت نظافت روپوش، میتواند عمر آن را چندین برابر کند.
برای تمیز نگه داشتن روپوش پزشکی باید چه مواردی را به دقت مورد توجه قرار داد؟
۱ روپوش پزشکی شما همیشه باید شستشو داده شود.
محیط های درمانی محیط های آلوده ای هستند. اگر روپوش پزشکی یا روپوش پرستاری می پوشید یادتان باشد که این لباس همیشه باید شستشو داده شود. شاید این لباس در ظاهر کثیف و لکه دار نباشد اما حتما می دانید که لک تنها نشانه ی آلودگی نیست و آلودگی می تواند در لباسی که ظاهرا تمیز به نظر می رسد هم وجود داشته باشد. پس بهتر است یک روز درمیان روپوش را بشویید و نظافت را تا جای ممکن رعایت کنید. اگر فکر می کنید این کار برایتان زمان بر است و باعث زحمت تان می شود، می توانید به جای یک روپوش پزشکی، ۲ الی ۳ روپوش داشته باشید و در فواصل مختلف از آنها استفاده کنید. این کار باعث می شود تا بتوانید بیشتر در زمان صرفه جویی کنید.
شستشو
چگونه روپوش پزشکی را بشوییم؟
۱ بهتر است این روپوش را یک روز درمیان بشویید. پودر لباس شویی بهترین وسیله برای شستشوی روپوش پزشکی می باشد. پودر لباس شویی باعث می شود تا روپوش رنگ سفیدش را از دست ندهد. و همیشه تمیز و نظیف بنظر برسد. هیچ وقت روپوش پزشکی را همراه با لباس های دیگر نشویید. این کار به هیچ عنوان جایز نیست چرا که روپوش لباسی است که می تواند آلودگی زیادی به همراه داشته باشد، در کنار قرار دادن آن با سایر لباس ها باعث می شود تا آلودگی منتشر شود.
۲ با استفاده از آب داغ لباس تان را بشویید. پزشکان، پرستاران و به طور کلی کادر درمان همیشه با کیس های حاد، بیماری های قابل انتقال و میکروب و ویروس و انگل و… در ارتباط هستند. از اینرو در هنگام شستشو استفاده کردن از آب داغ توصیه می شود چرا که آب داغ به شیوه بهتر و بهینه تر آلودگی را از بین می برد.
در کنار آب داغ می توانید از انواع شوینده ها هم استفاده کنید. منتهی شما باید به شوینده اجازه دهید تا اثرش را بگذارد. بهتر است شوینده را بر روی موضع مورد نظر قرار داده و دست کم ۱۵ دقیقه به آن فرصت دهید. تنها در صورتی لباس را آبکشی کنید که نسبت به حذف لکه مورد نظر مطمئن شده باشید. اگر لکه همچنان بر روی لباس باقی مانده بود بهتر است تا اقدامات را از سر بگیرید.
۳ استفاده از نور خورشید لازم است. از اینرو بعد از شستشو سعی کنید لباس تان را در هوای آزاد و در زیر تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید. نور خورشید نیز می تواند آلودگی لباس را از بین ببرد. همچنین اگر رنگ روپوش شما سفید است، نور خورشید می تواند در بهتر به نظر آمدن رنگ سفید کمک کند. پس روپوش سفیدتان را همیشه در زیر نور خورشید بگذارید.
چگونه می توان در منزل از روپوش پزشکی مراقبت کرد؟
به هیچ عنوان روپوش پزشکی را بر روی زمین، روی مبل و در کمد میان سایر لباس های قرار ندهید. به دلیل ملاحظاتی که قبل تر گفتیم، روپوش پزشکی می تواند بطور بالقوه حامل ویروس و باکتری باشد. از اینرو در محیط خانه در یک نایلون از آن نگهداری کنید.
همچنین لازم به ذکر است که پزشکان و کادر درمان باید توجه داشته باشند که در زمان معاینه یا ویزیت بیماران، تا جای امکان مانع برخورد بیمار با روپوش شوند. به عنوان مثال دندانپزشکان در حین کار می توانند از آستینک استفاده کنند. آستینک مانع برخورد روپوش با باکتری ها و ویروس های دهانی می شود.
نتیجه گیری:
- در صنعت بهداشت و درمان، روپوش از اهمیت بالایی برخوردار است. این لباس کارمندان و کادر درمان را از برخورد مستقیم با مواد مضر و خطر زا مصون می دارد.
- هنوز هم تعداد زیادی از پزشکان، پوشیدن روپوش سفید را به هر رنگ دیگری ترجیح می دهند. دلیل آنست که این رنگ ( رنگ سفید) حسی از اعتماد و مهربانی را در بیماران زنده می کند.
- در حال حاضر بیش از ۱۰۰ سال است که رنگ سفید رنگ شاخص لباس پزشکان بوده و ایجادگر اولین تصویر ذهنی ما از پزشکان می باشد.
- بیماران انتظار دارند تا در مطب پزشکان، در بیمارستان ها، در کلینیک ها و مراکز درمانی توسط فردی که لباس سفید پوشیده است درمان شوند. لباس سفید تصویری از بهداشت و پاکیزگی را در ذهن آنها ایجاد می کند.
- جالب است بدانید که در قرن ۱۸ میلادی پزشکان لباس مشکی می پوشیدند. آنها به دلیل رسمی بودن رنگ مشکی از آن استفاده می کردند. گفتنی است که در آن زمان تعاملات پزشکی مسئله ای جدی و رسمی تلقی می شد.
- در دوران معاصر و تقریبا از شروع قرن بیستم، پزشکی چهره دیگری را به خودش گرفت. این علم تبدیل به یک علم بشر دوستانه شد که قرار بود با پاکیزگی و تمیزی سرشته شده باشد. از اینرو بیمارستانها تختهای خود را با ملحفههای سفید تمیز تجهیز کردند، پرستاران کلاههای سفید بر سر گذاشتند، و پزشکان روپوش پزشکی به رنگ سفید پوشیدند تا اعتماد مردم به آنها و مهارتشان جلب گردد.
- هیچ کس به طور دقیق نمی داند که اولین روپوش پزشکی از کجا آمد و یا چه کسی طراح آن بود.
- لباس سفید، ( روپوش پزشکی و روپوش پرستاری ) با به تصویر کشیدن دکتر و پرستار به عنوان منبع پاکی و اقتدار مترادف است.
- بعد از آن رنگ های دیگری هم وارد میدان شدند. چند تن از پزشکان شروع به استفاده از رنگ های متنوع تر مانند سبز کردند. استدلال آنها این بود که رنگ سبز برای چشم راحتی ایجاد می کند.
- این لباس غالبا از جنس پلی استر و پنبه می باشد. گفتنی است که روپوش پزشکی، ( روپوش پزشکی زنانه و روپوش پزشکی مردانه) باید مقاوم و راحت باشد و به راحتی اتو بشود.